De mooiste attracties in Nieuwpoort, Molenwaard en Zuid-Holland

Van de provincie Zuid-Holland is de omgeving van Nieuwpoort misschien wel het mooiste. Hier kun je van alles vinden, zoals zwembaden, natuurparken, molens, polders en natuurlijk het historische vestingstadje zelf. Nieuwpoort maakt deel uit van de Oudhollandse waterlinie die in de 17e eeuw werd opgesteld om de Fransen tegen te houden. Hierdoor vind je een reeks van vestingsteden tussen Muiden en Gorinchem, waar Nieuwpoort ook deel van uitmaakt. Maar er is meer te doen en hier vind je een lijstje van de mooiste attracties.

Nieuwpoort zelf; schitterende historische vestingstad

Nieuwpoort zelf is gelegen aan de rivier de Lek en zelf een schitterende bezienswaardigheid. Het heeft een haven, een oude en beschermde binnenstad met een schitterend stadhuis en is omringd door de originele verdedigingsmuren, kanalen en bastions. Een wandeling door dit stadje is dus niet alleen ontspannend, maar ook leerzaam en een lust voor het oog. In de haven kun je een terrasje pakken of een ijsje eten, het stadhuis heeft een museum en er zijn verschillende restaurants en cafés waar je een hapje kunt eten. In Nieuwpoort zelf kun je dus zeker een dagje doorbrengen en de sfeer van dit pittoreske stadje proeven.

Overnachten in Nieuwpoort; In Den Ouden Vesting

Zoek je een sfeervolle plaats om te overnachten in Nieuwpoort? Dan kun je In Den Ouden Vesting overwegen. Dit is een B&B in de kern van het oude stadje en dus vol karakter en authenticiteit. De B&B bestaat uit een appartement op de begane grond, met een eigen tuin, eigen ingang en een mooie kamer met luxe faciliteiten. Daarnaast heb je je eigen badkamer en beschikt het appartement ook over een keuken. Natuurlijk zit het ontbijt bij de prijs inbegrepen, is er wifi en televisie en kun je jezelf bedienen van gratis koffie en thee. De enige manier om het stadje echt te ervaren en mee te maken is door er minstens een nacht door te brengen.

Het museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

In Rotterdam kun je naar het wereldberoemde Boijmans van Beuningen Museum. Dit museum heeft kunst van uit de middeleeuwen tot aan de 21e eeuw en laat schilderijen van grootmeesters zien zoals Rembrandt, Dalí, Bosch, Van Gogh, Manet, Monet, Renoir en vele anderen. Als een van de oudste museums van Nederland, bevat dit museum de kunstverzameling van jurist Boijmans die dit in 1849 aan de stad Rotterdam achterliet. De Van Beuningen collectie werd hier in 1958 aan toegevoegd en vandaag de dag is het museum vol met unieke schilderijen, beelden en gebruiksvoorwerpen. Het is vooral bekend om zijn collectie tekeningen en prenten die als één van de beste over de hele wereld wordt beschouwd.

De collectie

In zijn totaliteit bestaat de collectie uit 140.000 stukken die veelal in opslag staan. Deze worden regelmatig gewisseld en uitgeleend. In 2018 zal er een nieuw gebouw worden toegevoegd waar de collectie geheel te bezichtigen zal zijn voor het publiek. Tot dan kun je in het huidige gebouw, ontworpen in 1935 door stadsarchitect Van der Steur, een collectie bekijken die rijkt van gebruiksobjecten uit de Gouden Eeuw tot moderne meubels van het hedendaagse Dutch Design ontwerp. Op maandagen en feestdagen is het museum gesloten, op andere dagen kun je er van 1100 tot 1700 uur terecht.

Schoonhoven Zilverstad

Van Nieuwpoort is het maar een paar kilometer rijden naar Schoonhoven. Dit stadje staat bekend om haar zilverwerk en je kunt hier dan ook een zilversmid aan het werk zien en leren hoe zilver als materiaal kan worden gebruikt voor ornamenten en sieraden. Je kunt er zelf zilver smeden, juweliers en ateliers bezoeken en glaskralen branden. Dit stadje zelf is ook een bezienswaardigheid, met vele havens, een stadswal en leuke pittoreske pleintjes en gebouwen.

Er zijn 14 rijksmonumenten en 50 gemeentelijke monumenten, waaronder het stadhuis, de waag, de veerpoort, de grote gracht, de watertoren en de Bartholomeuskerk. Net als Nieuwpoort is Schoonhoven deel van de Oudhollandse Waterlinie en kun je de verdedigingswerken van deze vestingstad nog in volle glorie bezichtigen. Er is een stadswandeling die je langs al deze bezienswaardigheden brengt en die zeker de moeite waard is. Er zijn verscheidene fietsroutes aangelegd die je rondom Schoonhoven langs historische boerderijen brengen en je mee door het weidelandschap nemen. Naast Nieuwpoort is Schoonhoven dus ook zeker een stadje om te bezichtigen. Je kunt er naartoe rijden, maar ook fietsen of lopen langs één van de schitterende fiets- of wandelpaden.

Den Hâneker

Den Hâneker is een vereniging van boeren en burgers die zich bezighoudt met het natuur- en landschapsbeheer van Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Dit gebied bevindt zich een paar kilometer van Schoonhoven en omvat een echt Hollands landschap. Je kunt er naartoe om de flora en fauna te bekijken die samengaat met weiden en waterlopen. Fietsen kan er heel goed en er zijn dan ook verscheidene routes beschikbaar om dit landschap zo goed mogelijk te kunnen bezichtigen en ervan te genieten. De Den Hâneker vereniging onderhoudt dit gebied en zorgt ervoor dat iedereen het probleemloos kan bezoeken. Dit doet het door de natuur te beheren, door streekproducten te promoten, door educatie te geven, door toerisme aan te trekken en mensen educatie te geven over het landschap en de vele rijkdommen. Er zijn musea, een natuurcentrum, je kan er kano’s huren, vissen, eten en kaasmakers aan het werk zien. Genoeg te doen dus en een gebied waar je dagen rond kunt trekken en kunt leren van de natuur en hoe we ermee om moeten gaan.

Notenhoeve recreatie

Niet ver van Nieuwpoort ligt de Notenhoeve. Dit is een recreatieboerderij uit 1935 dat vooral bestaat uit melkvee en zuivelproductie. Daarnaast organiseren ze ook verschillende poldersporten, zoals schouwvaren, boogschieten, koe melken, hooivork hangen, steppenrace en survival touwbanen. Er is een skelterbaan, je kan er kano’s huren en een kinderfeestje of een bedrijfsuitje organiseren. Dit alles zijn bezigheden waar je actief bij moet zijn en waar je natuurlijk ook vies van wordt. Naderhand kun je lekker douchen en eten in de ontvangstruimte of een barbecue organiseren. Voor een complete en actieve dag uit, vol spanning en uitdagingen, is de Notenhoeve dus zeker een boerderij om niet te missen.